UDANG LIPAN, MASAK APA SEDAP

Udang lipan @ udang getak @ udang ronggeng yang Encik Fauzi bawa balik semalam. Banyak jugak. Disebabkan sepanjang umur hidup den ni tak pernah tengok udang jenis ni, walaupun pernah dengar namanya jadi terpikir-pikir la apa den nak masak guna udang ni.
Encik Fauzi suruh goreng macam biasa jer. Tapi bagi den takkan nak goreng ajer, udang besar-besar macam ni nikmat ker kalau goreng ajer..?? Hehehe….  Bila google resipi udang ni tak banyak la pula yang ada. Kalau buat masak lomak cili api sodap tak??? :D
::::::::::sapa-sapa ada resipi yg best tak nak masak udang ni.. share la yer:::::::::::::

Comments

  1. Siti Khadijah Mahmad says

    Saya selalu grill, sebab bila di masak kuah kuah isi dia hancur, xde apa yang tinggal bila dh masak. Satu cara gi, grill dulu biar isi tu kenyal skit pastu masak lah cara kuah kuah, pun ok gak. Cara siang dia, gunting kat kiri kanan sisi badan dia, pastu tarik kulit2 tu (macam cina siang kulit ular). kena rajin ar, lagipun kulit dia keras n duri duri dia tu sering menyakitkan jari jemari :D

  2. Nour Eyza says

    dulu masa saya kecik abh ada bawak balik dari laut..
    abah rebus dan makan dengan sos panas2..
    sedap..
    masak lemak pun sedap suma kau kopek kulit tak kick la rasa dia..huuu

  3. ♥Azie♥ says

    salam…hari tue saya pergi 1 restoran nie…dorang rebus jer…xtau la sedap ker tak tapi saya tgk perpinggan dorang order

  4. .s.o.f.i.a. says

    tak kisah nak masak apa, janji ajak sofia makan sekali,…… DIJAMIN SEDAP!!! he he……………

    p/s : jangan tanya la bab resepi2 nie…. masak megi pun kekadang tak jadik!! he he….

  5. Lia @ Norli (Mamarempit) says

    GORENG garam kunyit je…mesti berdesuppp…..tk pun..goreng, pas tu buat goreng berlada (cili api)….pergh….

  6. cikbedahlaser says

    feberet nih.. tp klu makan..sure mulut luka-luka…hahahahah

    kalau saya suke goreng dgn kunyit gaam je..
    ade org suke rebus…

    fuhh klu makan memang tak ingat lain la…

    kalau nak goreng.. make sure shell dia tak tanggal..klu tak nanti habis isi dia keluar terburai…
    good luck

  7. @e_da says

    kalau kat umah mertua sy.. diorg bua sambal.. pastu kat kg hubby plak diaorg ada kedai jual mee udang lipan.. mee tu berkuah tp letak udang ni.. sy pun mulanya tak pandai nak makan…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge